港聞

港聞一

名校女退學舉家移英 父:國安法加速我走

【明報專訊】正當《港區國安法》生效之際,港爸Sunny(化名)為在港就讀名校的15歲女兒退學,舉家移民英國,轉眼間已落戶英國3個多月。Sunny說,當初為女兒報讀私立名校是希望她能得到最好的教育,但現時香港政局混亂、教育制度崩壞,迫不得已要帶着家人離開土生土長的地方,為的是希望下一代可以在安穩環境下成長。Sunny得知女兒的部分同學亦打算選擇到海外升學,「要走都係遲早嘅事」。

料女兒同學遲早走 朋友「走咗先算」

Sunny一家四口於7月時到達英國定居,當初放棄在港事業,現時待業中。女兒本來在九龍區一間私立名校就讀,決定移民後便毅然讓她退學,轉到英國繼續學業,其20多歲的長子亦在英國讀大學。以他所知,女兒的同學亦早有留學念頭,相信亦會陸續離港。

Sunny認為,近年在港發生的事令他對香港教育制度失去信心,「加上又有國安法,真係搞唔掂」。他透露身邊很多有下一代的朋友本來亦不想離港,「有錢個啲𠵱家都會走,用錢買個後備方案,無錢嘅都係走咗先算」。他說原本有朋友計劃在港生兒育女,現已打消念頭,「索性唔生,或者移到民之後先至生」。

正值壯年的Sunny原在港從事傳媒行業,早年已有移民念頭,「但都係諗吓先,有打算先送囡囡過來(英國)讀書,再睇吓自己同老婆走唔走」,但自去年社會運動不斷,至今年6月底國安法實施,成了他決意離開的「最後一根稻草」,「(國安法)直頭係加速咗我要走,社會太過動盪不安」,他認為港人應「走得就走」,「(香港)沒有前景,情况只會愈來愈壞」。

上 / 下一篇新聞