港聞

港聞二

【Emily】建造商會創會百年 出書講香港100建築

【明報專訊】建造業係香港經濟重要支柱之一,今年係香港建造商會創會100周年,商會本月中將出版紀念刊物《建基百載》,介紹本港過去100年來100個具代表性嘅建築物或工程,希望畀讀者了解多啲唔同建築物建造期間面對嘅挑戰,亦為建造業留下歷史紀錄。商會將印刷中、英文版各1000本,分發畀會員、政府部門、公共圖書館等。

商會第一副會長林健榮同Emily分享,出版《建基百載》除咗係創會百年慶典活動,亦希望展示過去一世紀100個同香港一同發展、演變嘅工程。佢話過去100年香港興建嘅建築物同工程有好多,揀出100個要有取捨,入選建築物或工程由主題公園、大會堂、商業樓宇、公屋以至基建都有;唔同年代建築物有唔同特色,反映當時社會風格同文化背景,例如1920、30年代建築物較有英國殖民地特色,1960年代就較多包浩斯式建築物等。

林健榮又話,編製最重要係搵足夠資料,蒐集資料期間,發現部分建築物已經搵唔到係邊個承建商興建,「有發展商、設計師資料,但承建商是誰就不知」,因此都有一定困難,亦反映某程度上承建商喺香港社會未被廣泛認同,希望透過呢本書令讀者了解更多承建商嘅歷史。

上 / 下一篇新聞