港聞

港聞二

【Emily】泛民鬧剪布逼「反擊」 梁君彥:無權拉布

【明報專訊】民主派拉布唔係新鮮事,上星期四立法會審議《成文法》期間,立法會主席梁君彥就決定「剪布」。多個民主派議員噚日約見梁君彥,不滿佢嘅剪布做法,香港本土毛孟靜(Ms Mo)話咁樣限制發言權,係逼民主派再「反擊」;梁君彥就話,議員無拉布嘅權利,又指立法會一年召開大約30次大會,時間所剩無幾,希望議員珍惜。

話梁「重複意見」論難適應

民主派會後見記者,民主派會議召集人胡志偉批評,梁君彥完全無尊重議員嘅發言權利,好多時嘅裁斷令議員發言嘅內容受到不必要嘅限制。佢又話,梁君彥經常批評議員重複其他議員嘅意見、重複自己嘅意見,「呢個講法令我們的同事難以適應」。Ms Mo就話梁君彥喺會上坦白咁表達關注,佢亦明白大主席有其難處,但凡事都要有個限度。

梁君彥回應話,立法會積壓大量工作,呼籲議員珍惜時間。對於有議員話佢處事不公,佢自稱根據《議事規則》做事,「所有議員離題都會提醒佢」,自言喺審議法案二讀時會較為寬鬆,進入委員會階段先會終止唔聽勸告嘅議員發言。

相關字詞﹕民主派 拉布 梁君彥

上 / 下一篇新聞