港聞

港聞一

社工指父母常過度照顧子女 籲「適切放手」

【明報專訊】將軍澳善明邨殺子案中,中年婦聲稱殺子是擔心自己死後兒子不能自立,不忍留下兒子才痛下殺手。關注青年及家庭問題的青協業務總監徐小曼說,香港受華人社會文化影響,父母常過度照顧及介入子女生活,「每一樣都理,例如你見到子女入大學,好多嘢係家長同仔女一齊睇,甚至係搵埋資料畀佢哋」。

子女生活不順利 自責「唔識教」

她又說,即使子女已長大成人,父母的擔心仍然不變,舉例今年經濟受到疫情影響,有年輕人在大專畢業後長時間未能找到工作,有父母亦因此變得緊張。

徐小曼稱,父母因子女問題感困擾,往往是對自己的期望高,有時看到子女生活不順利,反而責怪自己「係咪我唔識教?係咪我照顧得唔夠好?」將許多問題歸咎於自己,有家長甚至因此情緒出問題。她提醒父母要「適切放手」,調整合適期望,以開放態度面對子女。

相關字詞﹕親職教育 社工

上 / 下一篇新聞