港聞

港聞二

囚犯掃把柄綁兩水桶 製土炮槓鈴

【明報專訊】荔枝角收押所裏,囚犯將掃把柄綁住兩個水桶,製成土炮「槓鈴」。服刑近4年的阿烈形容,獄中健身者都是「徒手健身專家」,大部分時間只能用自身體重練習,他們亦會化腐朽為神奇,將獄中物品變成健身器械,但只能偷偷使用,免被懲教人員沒收。

偷偷使用 職員發現會沒收

監獄裏缺乏健身器材,阿烈通常只能做掌上壓及深蹲;囚友們有時會利用工作中接觸到的重物練習,或以玻璃瓶當作健身滾輪,「試過搵一啲掃把嘅柄,綁上兩個水桶,變咗出面嗰啲槓鈴」。他說,獄中並不容許囚犯用物件健身,「試過有個阿sir知道我哋舉水桶,水桶有個柄勾住,佢拆咗個柄,得番個桶」,後來他跟一些囚友偷偷練習舉水桶,是他第一個練習的健身動作,「揸住兩邊係咁向上拉,我唔知做緊咩㗎,初頭廿下就好攰,舉舉吓就40幾下、60幾下,跟住就變咗過百下」。

外籍囚友啟蒙 再讀書自學

本來身形瘦削的阿烈對健身毫無認識,他慶幸在獄中遇上一名外籍健身教練囚友,「佢喺裏面成日帶住啲人操嘢,係第一個人灌輸我正確健身知識,啲動作做得啱唔啱呀,做幾快做幾慢,佢都inspire(啟發)我做健身教練真係一份工嚟」。「教練」其後轉倉,阿烈就透過閱讀書籍繼續學習健身。回望獄中日子,他當時覺得健身純粹是環境逼出來的興趣,「如果唔係坐監,我冇諗過自己會鍾意健身,都冇諗過自己會做埋健身教練,所以世事自有安排」。

相關字詞﹕荔枝角收押所 健身

上 / 下一篇新聞