港聞

港聞二

【Emily】公務員Home Office 區議員呻要節衣縮食

【明報專訊】政府部門再次在家工作(WFH),但區議員繼續服務社區無得停,政府行政程序慢咗,對資源較少嘅民主派議員而言都係負擔。南區區議員袁嘉蔚(Tiffany)話,公務員在家工作或返工時間縮短,佢哋要交單據claim錢唔多方便,政府行政程序拖慢,佢之前要拎自己錢出糧畀助理,直至呢兩日先拎得番助理一兩個月嘅薪金,「唯有節衣縮食,當減肥囉」。

Tiffany話嚟緊辦事處要裝修,如果claim錢太慢,擔心現金流會出問題。佢認為在家工作係好事,但希望政府配套可以與時並進,例如考慮吓用網上系統交單據。荃灣區議員趙恩來就話政府欠緊佢20幾萬,包括辦事處裝修費、過去3個月人工租金等,並透露早前「追數」時,一提到要向申訴專員投訴,政府3日後就畀錢,質疑政府拖延。但佢話公務員可能冇得將單據拎返屋企處理,加上民政處人手好緊,嚟緊希望有budget請人喎。

相關字詞﹕在家工作 申訴專員公署 租金 政府 公務員 區議員 民主 民主派

上 / 下一篇新聞