港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】陸頌雄自覺嘴形似梁君彥

【明報專訊】區議會選舉落幕,不論泛民、建制派都有人喺選舉中投訴過程混亂,亦有選民話明明未投票,但去到就被票站職員指已投票。

立法會噚日審議選舉法嘅技術修訂,議員發言時就乘機投訴選舉過程不公,有人就建議政府投票電子化;工聯會陸頌雄就話,人有相似,靠人手核對投票者同身分證係咪同一人有可能會出錯,更自覺同立法會主席梁君彥個嘴形相似,都係「嘴大大」。

陸頌雄話,好多孖生兄弟姊妹個樣都相同,即使唔係孖生亦會好似樣,佢舉例話,「(梁君彥)主席你咁靚仔,男士著西裝,其實好多男士都差唔多,主席個嘴形同我都有啲似吖,個嘴大大咁」,陸頌雄自己講完都忍唔住笑。民建聯柯創盛發言時亦質疑,政府花咁多錢整智能身分證,點解拎票嘅過程唔減少用人手處理,採電子化方式。

工聯會麥美娟發言時批評政府做技術修訂無用,質問政府點確保選舉公平;要長者坐輪椅,仲要烈日當空曬成個鐘去排隊投票,做法唔人道。

上 / 下一篇新聞