港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】田北辰光頭警長隔空駁火

【明報專訊】綽號「光頭警長」嘅警署警長劉澤基喺微博嘅言論不時惹火,前日立法會議員田北辰不點名批評有公務員造謠生事、增加兩地矛盾。二人噚日隔空駁火,劉澤基話要邀請田北辰睇佢微博;田北辰就強調自己唔係針對任何人,「我作為議員,只關心制度」。

話說劉澤基日前喺微博上質疑區議會選舉有逾160萬「廢票」,政府急急公開澄清,田北辰前日喺立法會上不點名提到有公務員喺內地微博造謠。劉澤基噚日喺微博還擊,「作為香港選民,對數據中少了百多萬票作出疑問,不應該嗎?提出疑問代表在做(造)謠生事嗎?」佢又話「你(田)曾是我心目中一個十分欣賞的議員」。

田北辰不甘示弱,喺fb隔空回應,強調唔係針對任何人,所以冇點名,「但大家都好似知道我講邊個case」。對於廢票一事,田二少就話「唔係我話佢造謠,係政府個聲明話有人造謠」;強調最重要係制度同標準,舉例,之前有公務員公開發表政見,政府就話絕不接受衝擊公務員政治中立,嚴肅跟進違規,「係唔係有啲公務員得,有啲唔得呢?或者,係唔係喺香港講就唔得,喺內地平台講就得呢?」田北辰嘅言論獲唔少網民讚好,連佢阿哥田北俊亦喺留言留下3個「手指公」emoji讚吓細佬。

上 / 下一篇新聞