港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】阮民安MV 周庭演繹「煲底見」

【明報專訊】歌手阮民安(Tommy)近月不時現身反《逃犯條例》修訂嘅活動,為示威者打氣,因此爆紅。佢噚日推出新歌《煲底之約》MV,就係講示威者嘅共同願望,希望日後大家可以相約喺「煲底(立法會示威區)」,除低口罩相認。呢首新歌班底強勁,由阮民安作曲、被視為大作家嘅民主黨立法會議員鄺俊宇(鄺神)填詞;MV仲勁,搵嚟香港眾志周庭擔任女主角。首歌可以話係充滿本土MK味。

《煲底之約》MV係講由周庭扮演嘅中學生,因為政見而被阿爸趕出家門,佢身穿校服喺街頭狂奔,一直跑向添馬公園,同一個身穿黑衣、戴防毒面罩嘅男仔見面。周庭BB仲親手幫個男仔除低口罩,MV片尾就寫住「攝於災禍之日,完於傷痛之時。香港人,加油」。

《煲底之約》嘅歌詞由鄺神操刀,當中有句「穿分秒 度年月 捱得過 夜會結束 光輝可映照時代 在今世 就相約 除罩後見」,如果加番啲逗號,相信更有韻味。

鄺俊宇參加區議會選舉元朗北朗選區,同區另一候選人係民建聯譚煒霖。

相關字詞﹕鄺俊宇 周庭 譚煒霖

上 / 下一篇新聞