港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】陳日君銀髮族齊話唔割席

【明報專訊】反修例風暴持續多月,警民衝突燒至大學校園,燃燒彈同催淚彈四飛,銀髮族同埋天主教香港教區榮休主教陳日君樞機話唔會割席。

組織 「銀髮族老而不廢」噚日發起「查警暴 止警謊」銀髮族遊行,爭取五大訴求同抗議警暴,其中一個發起人譚國新話永遠立場都係支持同包容示威者,雖然有唔少報道話最近示威者堵塞交通,但係「如過要割,只會同林鄭、同警察暴力割席」。佢又話已經有好多年輕人被捕,叫在場銀髮族思考:「如我哋再唔做多啲,(前線)就愈嚟愈少人,大家會唔會考慮再做多少少,再行前少少?」

陳日君樞機就喺facebook出post,話「割席了嗎?當然不是。但令人擔憂」。佢話兄弟爬山一齊努力,需要團結,需要合作,需要有策略,希望各級市民派代表組成民主共盟,從速成立獨立調查委員會,兌現五大訴求。唔少留言都話感謝佢!

上 / 下一篇新聞