港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】被質疑兩把尺 梁君彥覺冒犯

【明報專訊】立法會噚日討論《司法人員(延展退休年齡)(修訂)條例草案》時,會計界議員梁繼昌(Kenneth)發言嗰陣不斷畀主席梁君彥話離題,Kenneth質疑梁君彥對佢同其他議員係咪用「兩把尺」,梁君彥一度要休會裁決,最後都容許Kenneth繼續發言。

話說Kenneth發言時提到,一旦做法官就不能私人執業、香港得3間大學有得讀PCLL課程等議題,梁君彥就不斷話佢離題;Kenneth話佢所講嘅係同司法人員供應有關,認為單單係法案本身內容,未足以處理供應問題,又質疑其他議員發言時都可以講各樣議題,主席係咪用兩把尺。

休會裁決後准梁繼昌繼續

梁君彥立即強調自己係用同一把尺,更一度休會去裁決,又話自己一直寬鬆處理議員發言,認為Kenneth言論涉冒犯、希望收回指控;Kenneth強調自己係問問題,梁君彥只要澄清就得,並冇任何指控。梁君彥最終都准許佢繼續發言。

上 / 下一篇新聞