港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】Ben sir批李家超:集體向警方叫救命當濫用

【明報專訊】元朗7.21白衣人襲擊市民事件,至今好多人仍歷歷在目,當晚多名市民致電999報案,警察39分鐘後先到場。保安局長李家超日前喺立法會大會接受質詢時,話當日報案中心收到逾2萬個求助電話,形容「濫用999服務情况極為嚴重」,引嚟爭議。曾任中大中文系高級講師、從事粵語研究多年嘅歐陽偉豪(Ben sir)噚日就同李家超商榷,話李家超先係濫用「公帑」。

Ben sir噚日喺fb就李家超言論出post,話一個市民打2萬次999,係濫用;但2萬個市民各打1次999,係集體向警方叫救命,「把『集體向警方叫救命』稱作濫用,是濫用『濫用』一詞。如此高官,1個月賺30萬(元),是濫用公帑」。

網民:如警方認真處理

首個報案電話……

Ben sir呢段帖文獲唔少網民認同,有逾2000人分享,唔少平台亦用嚟製圖宣傳。有網民就話,如果警方認真處理第一個報案電話,就唔會有之後嘅大量報案電話。

上 / 下一篇新聞