港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】民記區選片 諷示威者教壞下一代

【明報專訊】區選戰幔拉開,民建聯噚日喺facebook出咗條短片,話為下一代「投理性一票 讓香港重回正軌」。片中一開頭就彈出字幕,話「如果再咁落去,你嘅下一代可能會...」,之後有個打扮同前線示威者差唔多,穿黑衫、戴手套同防毒面罩嘅老師,拎住鐵槌教學生認字,但指鹿為馬,如黑板上寫住「暴力」,佢就教學生讀做「和平」。

有讚有彈 「只求老人一票?」

黑板上面個字係「破壞」,老師就教係「裝修」;「懲罰」就教係「消費」。啲學生跟住讀,獲老師讚賞「讀得好好」。之後再有字幕彈出,「唔想你嘅下一代變成咁?11月24日投理性的一票」。

短片下有人留言支持,話:「守護孩子,投民建聯;為了下一代,更要投票民建聯!」但亦有大批網民批評,話「就係唔想下一代都變成咁~所以『守護孩子 不要民建聯』光復香港 時代革命」;有網民話民記出呢條短片「係唔係宣布與年輕人敵對,只求老人家一票?」

相關字詞﹕裝修 和平 暴力 區議會選舉 民建聯

上 / 下一篇新聞