港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】馮檢基落戶尖西 又撞同路人 對手陳嘉朗:應扶年輕人

【明報專訊】區議會選舉下個月就開始報名,早前民主派有人提倡「元老」披甲落「白區」,以免建制派自動當選。立法會前議員馮檢基早前落戶尖沙嘴西,喺呢個中產區開展地區工作;不過,報稱獨立嘅陳嘉朗近日亦喺嗰區開展社區工作,仲同民主黨立法會議員黃碧雲掛「孖頭」橫額。撞區點解決呢?基哥就同Emily講,希望可以初選處理。

倡辦初選解決

基哥透露今次參選淵源,話自反修例風波爆發後,認為無理由畀建制派自動當選,於是6月開始落區做嘢,仲話當時已通知咗民主黨,該黨冇異議;但後來見到多個人有意出戰,佢都覺得意外。基哥又話,即使國民黨郭台銘、民進黨蔡英文都要初選,「馮檢基冇理由唔使」,所以今次都希望可以初選解決,仲話如果協調唔到,就唯有「各自各精彩」啦。

陳嘉朗就同Emily講,佢早喺10年前已經喺呢區工作,喺議員辦事處做過,跟開尖沙嘴事務。佢話最近都冇咩見基哥喺尖沙嘴西出現,選舉最緊要係有能力團結大多數人,佢讚基哥的確有能力,「佢從政經驗豐富,應該扶持年輕人,希望佢再諗清楚啲啦」。

相關字詞﹕區議會選舉 初選 馮檢基 反修例風暴

上 / 下一篇新聞