港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】Ann姐叫太子疑似死者家屬交名 田二少加入追查真相

【明報專訊】港鐵太子站8.31晚上發生警民衝突,連日嚟一直有傳言話當晚有人畀警察「打死」,警方、醫管局同消防處都澄清話並無其事。市民持續前往獻花、拜祭,並要求港鐵交出閉路電視片段。民建聯蔣麗芸(Ann姐)就特意喺facebook出post,話網上流傳太子站有6人喺被捕期間因斷頸而死,「Ann姐希望疑似死者家屬能向我辦提供死者名字,如事件屬實,我會跟進」 。

網民叫向港鐵索天眼片段

有網民隨即叫Ann姐向港鐵索取閉路電視片段,亦有人質疑提供死者名字係咪方便Ann姐「處理」家屬。Ann姐其後回應話可以向港鐵跟進,但「死者」家屬要先聯絡佢;又反問死者名單都未有,點解已經開始超度亡魂。

田北辰:搗亂婚禮係懦夫

另一邊廂,實政圓桌田北辰就話,知道市民關心太子站8.31事件,據佢所知,閉路電視片段會保留3年,「我會努力協助追查真相」。佢又批評網上不斷有人起底警員家屬、去警員婚禮搗亂,質疑行為同爭取公義有咩關係,「我只能總結為懦夫行為」。佢又希望市民反思,即使「成功」,剩低一個充滿仇恨嘅香港「真的是你們想要的嗎?」

上 / 下一篇新聞