港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】連續45年240日筆耕 林行止入健力士

【明報專訊】有「香江第一健筆」之稱嘅《信報》創辦人林行止(圖)最近獲《健力士世界紀錄》確認為The Longest serving daily newspaper columnist,即係「全球連續撰稿時間最長嘅報章專欄作家」。林行止由1973年至今,筆耕不輟,起碼寫咗1.1萬篇專欄,合共超過2000萬字。

資料顯示,對上一個持有呢項紀錄嘅係日本小說家兼隨筆作家五木寬之,佢連續32年220日撰寫專欄。而林行止由1973年起計,截至今年2月底,獲健力士確認為連續45年240日撰寫專欄,而且淨係計咗佢用「林行止」呢個筆名寫嘅文章,未計「史威德」等其餘筆名。

林:勤工獎,一於笑納!

《信報》噚日一個專欄提到,健力士3月已經接納呢個世界紀錄,不過快將80歲嘅林行止早前抱恙,做咗兩個手術,日前先出院。佢家人上周六(8月31日)幫佢搞咗個驚喜派對,仲請咗健力士公司代表親手頒發獎狀,林行止當刻先知自己成為世界紀錄保持者;專欄引述林行止對此非常高興,並表示:「這是我的勤工獎,受之無愧,一於笑納!」

上 / 下一篇新聞