港聞

港聞二

上一篇

【Emily】報錯之鋒被捕 《環時》總編道歉

【明報專訊】反修例風暴吸引世界各地記者嚟香港採訪,《環球時報》總編輯胡錫進近日亦來港觀察。不過,《環時》周六晚誤報香港眾志秘書長黃之鋒因「參與未經批准集結」被捕,後來發現原來只係「撞樣」,被之鋒質疑「環球網編輯可以被辭退了吧」、「唔好覺得所有四眼短頭髮男性都係我先得㗎」。胡錫進其後喺微博中為其記者道歉,但強調錯誤並非惡意,「是在混亂當中的技術性差錯」,佢自言會為錯誤承擔責任。

「混亂當中的技術差錯」

胡錫進解釋,該報記者喺現場影到其中一名被捕「暴徒」貌似黃之鋒,向兩名現場者求證後,都表示就係之鋒。後來受質疑後,一邊向香港警方求證、一邊刪去原稿,及後獲警方回應話有該名被捕者,但並非黃之鋒。胡錫進提到該名記者長期報道動盪地區新聞,對出錯非常難過。

話示威人數冇佢想像中咁多

另外,港台節目《視點31》噚日請咗作家陶傑同胡錫進對談。胡提到示威人數冇佢想像中咁多,又話非常希望探訪示威者家庭但被拒絕,並不斷批評路透社報道特首林鄭月娥曾請辭係「造謠」,挑撥特首同北京關係,有違媒體道德;強調如果北京發布呢類消息,冇絕對把握就唔會發布。

上 / 下一篇新聞