港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】fb提醒報名 惹大量「疑慮」 渣馬到 網民謔「安排速龍追我」

【明報專訊】2020年嘅渣打馬拉松賽事就嚟開始報名,其中達標跑手今日可以優先報名,渣馬官方facebook專頁早兩日出咗個post叫人準備,點知就引起好大迴響。正所謂「識睇一定係睇留言」,原來有唔少網民對於出年嘅馬拉松賽事有好多「疑慮」,又問咗大堆「特別要求」,唔少都劍指近日反修例運動中警方嘅執法手法。

「無跑手編號 無後顧之憂」

好似有網民問:「跑步嘅衣著本身無預留位置放號碼布,可否不顯示跑手編號?」有人就答:「無後顧之憂呀。」有人就擔心賽事安全,因為賽道正正位於警方經常施放催淚彈嘅路線,包括荃葵青、中環、西環、油尖旺,問大會可唔可以為選手提供「full gear」上陣。另外,網民亦擔心交通安排,話渣馬係大型群眾活動,怕港鐵到時會封晒全線,無車到。

留言充滿黑色幽默,最多人回應同Emily覺得最好笑嘅一句,係有人留言問「可唔可以安排一個或多個速龍系(喺)後面追我,我想攞冠軍」;又有人叫大會安排一場「攝記vs.速龍」嘅組別,認為攝記會跑得快啲,會跑贏喎。計Emily話,參賽選手一定要記住「不受傷」,先可以跑更遠嘅路,大家報名都要加油先爭到位。

上 / 下一篇新聞