港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】請願者去港台譴責商台

【明報專訊】十幾人噚日朝早去到九龍塘廣播道嘅香港電台電視大廈門外請願,卻拉起寫上「強烈譴責商業電台立場偏頗」嘅橫額,喊口號時就叫「嚴厲譴責香港電台」,似乎搞唔清請願對象咁。商台節目《在晴朗的一天出發》噚日就喺 facebook專頁提出質疑:「霞姨,呢班咩人嚟架?」暗批呢班人係臨時演員。

《晴朗》:霞姨,咩人嚟?

《在晴朗的一天出發》喺fb專頁上載短片,顯示有十幾個請願者喺港台電視大廈門外,拉起抗議商台嘅橫額,但喊口號時又叫「香港電台,歪曲事實」、「支持警察,嚴正執法」。專頁形容請願者「拎住譴責商台banner企喺港台門口抗議!聽埋佢哋嗌口號,真係抓晒頭」。專頁其後再上載相片,話請願者午飯後再到現場舉牌抗議,終於搵啱門口,但標語牌卻寫上「立場與民為敵 煞停香港電台」,錯完再錯。

而今日就將有聲稱組成「媒體報導關注組」嘅市民,一次過批評兩台近月報道偏頗,會去到港台同商台外抗議,要求佢哋公平、公正報道事實。

相關字詞﹕商業電台 香港電台

上 / 下一篇新聞