港聞

港聞二

下一篇
上一篇

【Emily】上載網圖中招 吳文遠兩度澄清

【明報專訊】反修例風波期間,網上消息真假難分,一不小心喺facebook分享咗假消息,社民連主席吳文遠噚日都中招。話說佢上載圖片,暗示有警察扮記者,仲問「阿sir」可唔可以專業少少;佢其後就澄清再澄清,先話原來該名叔叔係臨時演員,其後再引述網民話該叔叔係輔警,佢忍唔住慨嘆係「真假難分的時代呀」。

嘆「真假難分時代」

話說吳文遠上載圖片,顯示有一名身穿警察制服嘅男子,喺示威現場著記者反光衣協助外國傳媒,佢就質疑呢名「警員」可唔可以專業少少,「黐撇鬚、帶(戴)個假髮都好呀 」。不過,其後佢引述網民更正,話呢名叔叔唔係警察,而係做過臨時演員,有關男子著警服圖片其實係《寒戰》劇照,今次運動奔波勞碌去唔同地區協助外國記者採訪。

其後,吳文遠二度澄清,引述有其他網民起底指圖中人物係輔警,仲話協助外國記者採訪時都會藉機影示威者大頭相,如果屬實大家就要小心咁話。現時網上消息咁多,作為政黨主席都無做好fact check,大家按掣share資訊時,真係要做個精明網民,先做好核實呀。

相關字詞﹕假消息 外國勢力 修例風波 社民連 警員 示威者 傳媒 示威

上 / 下一篇新聞