港聞

港聞二

下一篇
上一篇

昔被轟歧視同志 Ann姐今責區軒歧視毅進

【明報專訊】部分反修例示威者喺周日(7日)九龍遊行後去到旺角佔路,其間立法會議員區諾軒(區軒)、譚文豪企喺警方防線同記者之間,面對警方不斷推進,甚至有記者跌倒,區軒當時情緒較激動,話警員係「毅進仔」,其後佢承認當晚講咗未必適切嘅說話。民建聯立法會議員蔣麗芸(Ann姐)噚日喺facebook發帖「強烈譴責區諾軒以歧視口吻喝罵『毅進仔』」,強調冇讀大學唔係罪,修畢專業科目亦可以成為行業精英。

不過,Ann姐早前「分享」針對民陣召集人岑子杰同志身分嘅影片,話岑對性取向「刻意隱瞞」、「敗壞風氣」,同樣被指歧視;彩虹行動、女角平權協作組等平權組織就發起聯署,譴責並要求徹查蔣麗芸嘅歧視行為,強調岑子杰已多次公開表明同志身分,「蔣議員此舉,除了突顯其無知和愚昧,也敗壞了本應為民喉舌的『議員』二字」,要求立法會、平機會、政制及內地事務局跟進。

相關字詞﹕九龍大遊行 蔣麗芸 區諾軒 立法會議員 示威 民陣 遊行 大學 民建聯 立法會

上 / 下一篇新聞