港聞

港聞二

下一篇
上一篇

曾俊華廣告片演華仔 「港人要自主」

【明報專訊】前財政司長曾俊華自從前年落選特首後,不時協助推廣本地企業,最近佢為其擔任資深顧問嘅虛擬保險公司拍短片,話希望以行動啟發、推動創科發展。短片背景係2047年嘅香港,當時街上市民都係講普通話,曾俊華就明言希望同大家講廣東話。佢其他對白都相當有政治含意,包括提到「現實中好多嘢我哋都冇得揀」、「希望人人都有權自主」。

虛擬保險公司拍片 2047為背景

曾俊華喺短片中飾演嘅角色叫「華仔」,係「bowtie第八屆資深顧問」,佢喺facebook分享呢條短片時話,好彩唔係飾演劉德華喺《天若有情》嘅角色「華dee」,「不然就要跟他的All-Denim經典造型比下去了」。佢喺片中話,雖然現實中好多嘢都冇得揀,「我心痛嘅係,好多香港人連基本保障都冇」,所以買保險「香港人一定要自主」;又話眨吓眼已經到2047,雖然好多嘢仍然冇得揀,「但𠵱家香港人買保險有得自己話事,相信大家都好開心」。

相關字詞﹕曾俊華 特首 廣東話 政治 香港人 創科 保險 上市 劉德華 香港

上 / 下一篇新聞