港聞

港聞二

下一篇
上一篇

區選社區主任撞區 義工倡抽籤定人選

【明報專訊】區議會選舉11月底舉行,有意競逐者都積極做地區工作,不過如果有社區主任「撞區」,協調都要花一番心力。Emily聽聞,「九龍角落」主席李軒朗及地區組織成員黃綺婷(ET)都有意落戶土瓜灣南,挑戰現任區議員林博。兩人撞區一直未能成功協調,據悉近日都要思考方法處理,包括民調甚至抽籤定奪。

據Emily所知,近日有地區義工眼見事件一直拖延,分分鐘到報名日都未能有一個公平、雙方都同意嘅方法,建議不如抽籤處理撞區問題。ET同Emily講,認為只要用公平方式處理就得,抽籤都係一個方法,起碼公平而唔係對任何一方有優勢;除此之外,佢嘅義工認為民調亦可以,不過佢覺得作為當事人,就唔係太適宜成為主辦單位,民調細節亦唔應該由佢哋倡議。

李軒朗就認為抽籤不能接受,「唔能夠為協調而協調,咁樣同脅迫冇分別」,話如果要協調,可以考慮喺區內做民調。

相關字詞﹕區議會 區議會選舉 民調 選舉

上 / 下一篇新聞