港聞

港聞二

下一篇
上一篇

將軍澳組織助搞遊行 惹博宣傳是非

【明報專訊】修訂《逃犯條例》風波引發遊行「遍地開花」,繼屯門、尖沙嘴後,將軍澳7月21日亦將有遊行,訴求包括「拒絕紅色媒體」。不過,遊行由地區組織「區政聯盟」協助申請不反對通知書及出post,就被質疑涉政治宣傳;區政聯盟噚日再出post,強調遊行由民間自發,地區組織係協助申請不反對通知書等。

澄清只協助處理不反對通知書

區政聯盟日前喺fb話7月21日遊行路線將會途經《星島日報》、《蘋果日報》、TVB大樓等,並交代正申請不反對通知書但暫未獲發,個post嘅相亦有「區政聯盟」同「將軍澳民生關注組」logo;雖然明言「無選舉宣傳」,但仍然有網民質疑係咪涉及政治造勢。

面對質疑,區政聯盟噚日喺fb再出post,就見唔到有組織logo;帖文話遊行係自發組織「將軍澳人」發起,並由地區組織協助處理不反對通知書、物資提供及技術顧問等事宜,遊行無金錢募捐,亦唔希望見到政治組織展示宣傳物。

區政聯盟5月底成立,唔少成員去年底退出民主黨,包括大埔區議員區鎮樺、沙田區議員丁仕元等,聯盟召集人就係社區主任柯耀林。

上 / 下一篇新聞