港聞

港聞二

下一篇
上一篇

深水埗區會房屋委會 通過反修例「五訴求」動議

【明報專訊】元朗、西貢、大埔區議會主席都唔畀喺區議會大會上討論有關修訂《逃犯條例》爭議嘅動議,不過深水埗區議會轄下嘅房屋事務委員會噚日就有相關討論。一批泛民深水埗區議員要求加入議程,討論「『送中』條例事件及後續發展」,獲委員會主席、獨立議員甄啟榮批准,民協何啟明提出臨時動議,要求政府回應民間「五大訴求」,仲喺建制派離席下獲通過。何啟明之後同其他議員一齊唱聖詩Sing Hallelujah to the Lord,話想送畀面對困境嘅大家。

何啟明動議通過嘅「五大訴求」包括撤回修例、撤銷暴動定性和釋放示威被捕者、成立獨立調查委員會、重啟政改落實普選,以及要特首同主要問責官員下台。深水埗區議會副主席、民建聯陳偉明不滿喺房屋事務委員會討論相關問題,而主席張永森就為被指阻撓開區議會特別會議討論澄清,話冇收到已有議員簽名嘅有效文件,唔存在阻撓。兩人其後同建制派離場抗議。

委員會主席甄啟榮解釋,《逃犯條例》修訂影響到房屋發展同經濟,所以佢寬鬆處理。

相關字詞﹕深水埗區議會 民協 區議會 深水埗

上 / 下一篇新聞