港聞

港聞二

下一篇
上一篇

模仿被指造假影片 鄭達鴻短片一日萬讚

【明報專訊】《逃犯條例》修例爭議未息,網絡最近流傳一條名為《致年青人:你們沒上街的父母根本沒有愛過你》嘅影片,但被唔少人質疑片段造假,真正用意係挑起世代矛盾。公民黨區議員鄭達鴻前晚喺facebook上載模仿短片,同樣以添馬公園為背景,面向鏡頭獨白,但帶出嘅信息截然不同,話相信家長都會擔心子女,強調與其區分年輕人或大人,講到底大家都係香港人,其實都喺唔同崗位守護香港呢個家。

鄭達鴻呢段短片長近4分鐘,一日之間吸逾1.5萬個讚好同「心心」。佢話近期嘅遊行示威中,好多年輕人受暴力對待,但特首林鄭月娥面對民意,只係不情不願咁暫緩修例,始終唔肯講「撤回」二字,導致再有警民衝突。

鄭達鴻批評政府「麻木不仁」,迫使市民上街,形容每個父母教育子女嘅初衷,都係想子女做好人、令佢哋可以有更好嘅香港。佢話家長可能口裏話唔擔心子女,但其實心裏同行動上都好關心佢哋,無論藍絲定黃絲,或者支持定反對修例,大家都係想保護香港呢個家,佢希望家長會為自己教出有勇氣同智慧嘅子女,感到驕傲。

羅冠聰寄語毋須責備唔上街嘅父母

香港眾志常委羅冠聰前晚亦喺fb貼文,寄語大家毋須責備唔上街嘅父母,毋須認為政見相異就係陌路人。阿聰強調,示威者係出於對香港嘅愛、香港人嘅責任同自豪而走上街頭,佢哋唔會透過破壞呢啲精神去推動反修例運動,形容「抹黑和離間,只會使我們更團結」。

上 / 下一篇新聞