港聞

港聞二

下一篇
上一篇

赴張寶華作品展 曾俊華拒談修例

【明報專訊】前記者張寶華舉行第二次個人畫展「張寶華個展2019」,展出3個系列共15幅作品,展覽收益將捐贈牛津大學「獅子山精神獎學金」,前財政司長曾俊華,港區人大代表、政制及內地事務局前局長譚志源及該局前副局長陳岳鵬等到場支持。張寶華向曾俊華解說作品《一點點的美好》嘅創作理念,「美好嘅東西不一定係大大件好奢華;山間流水又或者一個魚塘都可以帶來意想不到嘅驚喜」。曾俊華喺不同畫作前駐足觀看,兩人又邀請擔任導賞員嘅五育中學中四學生一齊喺畫作前合影留念。

與譚志源陳岳鵬言談甚歡

曾俊華、譚志源、陳岳鵬3個上屆政府官員聚頭,言談甚歡,不時笑到四萬咁口。唔少人都想知道喺特首選舉時,曾指對手林鄭月娥「如果你當選,香港社會變咗『撕裂2.0』」嘅曾俊華,點睇修訂《逃犯條例》風波發展到咁,不過曾俊華聽到記者問嘢,問題都未講完,就打斷話自己唔會評論任何事情喇。

上 / 下一篇新聞