港聞

港聞二

下一篇
上一篇

Stop to intervene in Hong Kong考起人 「促美停干預」聯署英文「似初中生」

【明報專訊】美國有俗稱白宮聯署嘅「We the People」計劃,只要30日內收集10萬聯署,就可要求華府回應。近日網上就有聯署要求美國停止干預香港,不過所用嘅英文就受到質疑,例如標題「Stop to intervene in Hong Kong」,有網民就質疑係咪意謂要放低手頭事務去干預香港咁解。截至截稿時聯署有586個簽名,距離10萬個仲有距離。

暫有近600簽名

聯署聲稱由「香港沉默一群」發起,話希望美國總統特朗普停止支持任何干預香港嘅社團,又指摘示威者阻礙主要道路、入侵政府大樓,侵犯人私隱。議會陣線毛孟靜向Emily形容,聯署文章似初中生好努力想寫英文作文,但「愈寫愈吃力」;聯署有句批評示威者揭露有關人士家庭背景、電話號碼、家人時,用咗「digging」字眼,但digging並唔能夠用於人類身上,結果呢句畫面上就好似有人被挖掘出嚟示眾。

另一句叫特朗普停止支持干預香港嘅團體,就叫佢「stop to support」,毛孟靜話,咁樣即係叫特朗普唔好做其他嘢、要支持團體干預咁話;質疑聯署者上載文章前有冇搵人睇吓。

相關字詞﹕示威者 美國總統特朗普 毛孟靜 美國 特朗普

上 / 下一篇新聞