港聞

港聞二

下一篇
上一篇

陳國基過黑海 無遮無掩無人識無事

【明報專訊】藝人黃子華喺2003年一場棟篤笑講過:「如果你可以唔帶保鑣單人匹馬行入大型屋邨又行得番出去,我支持你終身做特首。」呢句金句不時畀網民拎出嚟諷刺官員。噚日大批反修例示威者先後包圍多個政府部門大樓,除咗警察總部,灣仔稅務大樓同入境事務大樓亦不能倖免。不過,特首辦主任陳國基噚日竟然隻身走入示威人群,並走入入境事務大樓,片段所見,似乎無咩人留意到呢個著西裝嘅男士係特首心腹,陳國基即使喺戴口罩嘅示威者身邊穿插,亦無被攔阻。

根據港台新聞片段同報道,陳國基下午經過稅務大樓,沿告士打道花園行入入境事務大樓,當時已有大批示威者聚集,被問到係咪去了解情况,以及特首會否再道歉,陳國基都無回應。

羅智光亦通行無阻

公務員事務局長羅智光噚日朝早喺立法會出席會議後,亦徒步離開立法會,片段所見,佢喺特首辦外行過,亦非常順利,未受攔阻。

不過,涉及修例嘅官員呢幾日都無現身,其中特首林鄭月娥噚日原本計劃去兒童醫院主禮開幕,最終未有出席,由食衛局長陳肇始主禮。

上 / 下一篇新聞