港聞

港聞二

下一篇
上一篇

大埔豬肉檔吉位 售賣底衫褲

【明報專訊】話說非洲豬瘟襲港,上水屠房要關閉,搞到全港都無新鮮豬牛羊賣,除咗市民大呻無鮮肉食之外,肉檔嘅老闆都首當其衝大叫救命,無晒生意嘛,呢幾日收入凍過水。不過,窮則變,變則通,其實無豬肉賣使乜驚喎,喺大埔嘅大光里,就有豬肉檔轉賣底衫褲!

Emily噚日去到大光里10至12號地下八卦一下,嗰度分開做A、B舖,一邊賣豬、一邊賣魚。喺紅色嘅燈光映照之下,一條條底褲,就好似一塊塊豬肉咁,掛喺豬肉架上。肉枱前面,另有一桌底褲同胸圍,堆積如山,攤晒喺度任君選擇,畫面相當有趣,真係唔買都值得埋去睇吓。

街坊:類似檔成日「攝」位

有街坊話大約兩日前,估計因為無豬肉賣,呢個豬肉檔一直無開,跟住開始有人賣內衣褲。呢批內衣褲價錢約5到20蚊不等,有時都有成4、5個人一齊揀心頭好,而且真係有人買㗎。

街坊又話,成日都有類似賣內衣褲嘅檔,會「攝」去呢啲吉舖度做生意。

此情此景究竟會維持幾耐?Emily問過職員,佢哋都話唔知會做到幾時,如果大家想去睇吓呢個奇景,就要把握時機喇!

相關字詞﹕大光里 非洲豬瘟

上 / 下一篇新聞