港聞

港聞二

上一篇

歐智華盧偉國胡文新任機局成員

【明報專訊】政府噚日宣布委任匯豐控股前行政總裁歐智華、工程界立法會議員盧偉國,同埋合和創辦人胡應湘嘅長子胡文新,出任機場管理局嘅新成員,任期6月1日起生效,為期3年;現任委員馮婉眉、林健鋒同李承仕就會退下火線。

馮婉眉林健鋒李承仕退下

翻查資料,胡文新兩年前喺特首選戰中,原本「堅守承諾」做「薯粉」,提名曾俊華,但去到選戰嘅尾聲就支持林太,選戰前有報道引述胡文新話,覺得曾俊華同林太都係好人選,但考慮到要做好民生問題,就認為林太更合適。

運輸及房屋局長陳帆感謝即將離任嘅3名成員,話佢哋在任時就機場發展同服務提供咗寶貴意見。

機管局主席蘇澤光亦感謝3名即將離任嘅成員,過去協助鞏固機場作為國際航空樞紐嘅領導地位,3名新成員亦係備受推崇嘅領袖,期待將來合作。

相關字詞﹕歐智華 盧偉國 胡文新 機管局 emily

上 / 下一篇新聞