港聞

港聞二

下一篇
上一篇

財爺講財案 議員扯上逃犯例

【明報專訊】修訂《逃犯條例》鬧得熱哄哄,搶埋立法會審議《財政預算案》嘅風頭,議員發言時都忍唔住要抽水。話說預算案噚日進入二讀、全體委員會階段,財政司長陳茂波形容未來外圍環境不明朗,講一大輪經濟前景分析,但會計界梁繼昌就話,呢樣都唔能夠同逃犯條例嘅不明朗因素類比,話如果來年國際形勢不明,加埋逃犯條例令投資者驚惶失措,經濟增長分分鐘出現負數。但同時梁繼昌都有話今年預算案好過舊年,起碼冇再派4000蚊。

唔少議員噚日發言時,都順勢為一直未獲增撥資源嘅香港電台抱不平。法律界郭榮鏗話,每次去港台做節目,都會覺得自己好似時光倒流番去1970年代咁,形容器材相當舊。

議員為港台「缺水」抱不平

人民力量陳志全就批評,政府削減港台電台、電視部開支,較上一年度減少2%,形容做法荒謬,因為港台31電視頻道係24小時運作,仲有教育電視、新媒體等部門,批評特首林鄭月娥笑港台節目冇人聽,但事實就係「巧婦難為無米炊」。唔知司長聽到一眾議員嘅意見,又會唔會有所修訂呢?

相關字詞﹕特首林鄭月娥 特首 經濟 郭榮鏗 法律 陳茂波 財政預算案 逃犯條例 林鄭月娥

上 / 下一篇新聞