港聞

港聞二

下一篇
上一篇

化身「維修寶」 韋志成一頭汗

【明報專訊】近期唔少政府部門都有新嘅吉祥物「助陣」,宣傳部門工作或者相關資訊。為宣揚同推廣樓宇安全,市建局兩年前亦設計咗吉祥物「維修寶」,噚日仲喺網誌揭露「維修寶」嘅「真面目」,原來就係市建局行政總監韋志成。

新主席周松崗做「導演」

韋志成喺網誌短片粉墨登場扮演「維修寶」,介紹市建局籌備超過兩年嘅「樓宇復修平台」,見到佢除低「維修寶」頭套時都出緊汗。韋志成話唔好以為市建局就咁將「樓宇復修平台」放上網就可以收工,「你知喇,樓宇復修好複雜,我哋唔會好似射三分波咁,射完就轉身走嘅」。佢話成個「復修平台」仲有好多專業資訊,希望大家可以多啲利用,仲話「有咩意見就搵佢」。

片尾仲有「彩蛋」,揭穿今次短片係由今個月1日上任嘅市建局新主席周松崗做「導演」,周松崗仲喺片度話「Good Take」,仲請攝製團隊食飯。

上 / 下一篇新聞