港聞

港聞二

下一篇
上一篇

人唔喺立會 阿臻動議獲通過

【明報專訊】社福界立法會議員邵家臻上個月因佔中案被判即時入獄,之後因血壓略高,由收押所送院留醫,仲未知幾時出院,噚日立法會教育事務委員會開會,就因為邵家臻唔喺現場,發生咗小插曲。事緣體育、演藝、文化及出版界議員馬逢國質疑,邵家臻唔在席,仲需唔需要處理佢3月底提出,有關為自修生代繳文憑試考試費嘅動議議案。委員會主席葉建源就話,按慣例事務委員會層面可以處理,仲話之前亦已處理咗唔喺位嘅民建聯主席李慧琼提出嘅動議,最終邵嘅動議亦獲通過。

講番個會,討論學生生涯規劃嗰陣,新民黨主席葉劉淑儀就話,人生之路彎彎曲曲,幾十年前自己做公務員,都無諗過有一日自己做咗民選立法會議員,又話好多年輕人想做起薪點高又穩定嘅公務員,希望政府安排吓唔同部門嘅公務員同學生分享。教育局副局長蔡若蓮就話,𠵱家已經有「與司局長同行」呢類計劃畀學生體驗,畀學生同司局長溝通,不過葉太就覺得唔夠貼地,話司局長太高級,學生就算入政府,都好耐先做到,反建議搵年輕嘅公務員同年輕人分享。

上 / 下一篇新聞