港聞

港聞二

下一篇
上一篇

機構地區民調 問李俊晞識唔識李俊晞

【明報專訊】區議會選舉年底舉行,有社區主任同Emily報料,話有機構喺區內做民調,問街坊認唔認識區內嘅地區服務者、會支持邊位、最關心嘅社區議題等。不過,研究員似乎冇做足功課,好多時都唔認得啲社區主任,捉埋佢哋幫手做問卷。

社區主任質疑建制派開始數票

公民黨美孚北社區主任李俊晞(Joshua)透露,早前喺區內被「香港社情研究協會」研究員捉住做問卷,其中一條問題竟然問佢有冇聽過「李俊晞」,同埋當區區議員張永森。Joshua話兩個都聽過後,研究員就問佢會評幾多分,同埋會投邊個一票;Joshua就話兩個都畀6分,投邊個就未諗到。

除咗Joshua之外,旺角東社區主任林兆彬(Ben)都話,有「香港社情研究協會」研究員搵佢做問卷,問佢有冇聽過「林兆彬」同當區區議員黃建新等,Ben冇表露身分,點知傾傾吓,研究員見到附近嘅橫額有Ben個樣,就識穿咗佢真正身分。

經民聯否認委託做民調

Ben話民主派冇資源做問卷,估計係由建制派委託,藉此掌握民情、了解街坊關心咩議題,甚至開始數票。不過,黃建新就同Emily講,佢同經民聯都冇委託人做民調,「都係做自己工作」。到底民調係邊個做?就真係不得而知啦。

上 / 下一篇新聞