港聞

港聞二

下一篇
上一篇

失選民冊 泛民建制齊質疑有內鬼

【明報專訊】選舉事務處被揭發2016年立法會選舉後遺失葵青一本選民登記冊,政制事務委員會噚日討論事件,泛民同建制議員都質疑事件係咪涉及內鬼、臥底潛伏,否則唔會咁清楚制度漏洞;有議員強調要刑事調查。

經民聯梁美芬質疑,今次並非首次發生選民資料外泄,問到政府系統會唔會潛伏咗有政治目的嘅「犯罪集團臥底」,佢哋可能技術好高、了解制度運作,認為政府應該重新、徹底設計系統。工聯會麥美娟亦問係咪有臥底,「上次知點樣偷電腦令你哋查唔到,今次選舉名冊就知道,如果唔係被查就可以瞞天過海。局長要嚴查,點解你哋破綻被識穿晒?」

民主黨黃碧雲亦擔心政府有內鬼,強調要刑事調查,「有內鬼要周個人出嚟」;又講到政制局有意明年推預先投票一事,佢強調提早投票後要搵地方存放選票7日,「會唔會有內鬼、有人做手腳?唔見咗一箱(選票)都好傷」。

就議員質疑,政制及內地事務局長聶德權強調,希望盡量了解問題所在,會檢視成個運輸過程,制度上確保程序,防範事件再發生,亦要先了解係咪有人為失誤並對症下藥。

相關字詞﹕選民登記冊 漏洞 選舉事務處 政制及內地事務局 選舉 梁美芬 立法會

上 / 下一篇新聞