港聞

港聞二

下一篇
上一篇

政府修訂聯國兒童權利公約小冊子 黃傘變藍傘

【明報專訊】自從雨傘運動後,黃色同埋藍色被唔少人賦予咗特定意思,港大學生會前會長孫曉嵐早前發現,政制及內地事務局印製嘅《聯合國兒童權利公約》小冊子新版本,將本身黃色嘅封面背景,同埋插圖嘅黃傘,都改咗做藍色,質疑係政治審查。政制及內地事務局就向Emily強調,改變顏色係希望受眾對小冊子保存新鮮感,純屬公關宣傳考慮,並無其他因素。

局方話為保存新鮮感

孫曉嵐日前喺facebook發帖,話政制局印製嘅小冊子有新版本,佢發現除咗更新網址之外,主要係封面背景由黃色變咗藍色, 同埋其中一頁圖片,將小朋友所舉嘅黃傘改為藍傘,而同一頁其他插圖都未見「變色」。孫曉嵐質疑,黃傘對唔少港人而言係雨傘運動象徵,質疑政府對出版近10年嘅刊物政治審查,「真係又無謂又令人心寒」。

港大學生會前會長質疑審查

政制局同Emily講,小冊子由2009年開始派發,去年因存量不足要再次加印,藉機更新資料,並更改整體色調,希望令受眾對小冊子保存新鮮感,話「純屬公關宣傳考慮,並沒有其他因素」。

當局又話,局方對宣傳推廣事宜上採用顏色存開放態度,無排除黃色,仲話有圖有真相,提供圖片,話「粵港澳大灣區規劃綱要的印刷文本,以及粵港澳大灣區宣講會的背板均採用了黃色」。

上 / 下一篇新聞