港聞

港聞二

下一篇
上一篇

感謝提醒 即時檢討 廣告抽兔耳一幕捱批 匯豐:受教了

【明報專訊】匯豐銀行早前喺一個晚宴中以活金魚作擺設,最終道歉收場,近日又涉及另一單有關對待動物問題嘅事。關注動物權益組織《香港動物報》話,匯豐日前推出《爺爺的魔術退休篇》廣告短片,有演員用手抽住兔仔耳朵舉起兔仔,引嚟部分網民批評。匯豐前晚就刪咗條片嗰一幕,並喺facebook寫「受教了」,感謝網民提醒。

匯豐fb話,廣告上載後,佢哋了解到兔仔唔可以亂抱,並即時檢討,強調當日拍攝嘅兔仔均有專人照顧,拍攝後亦健康安全送返養主,承認「今次拍攝前沒有請教專業人士,請各位原諒,我們以後定必加倍留意」。

切燒豬爭議 城大:考慮以後取消

根據《香港動物報》報道,香港兔友協會人員指出,正確抱兔方法應該係先用一隻手牢牢抓住兔仔後頸肌肉,或一手放喺兔仔嘅前腳腋下,將佢輕輕提起,再用另一隻手托起兔仔臀部,並將兔兔擁在懷內。

至於早前城大動物醫療中心開幕時切燒豬引起一啲網民非議,城大fb事後刪除相片,城大噚日回應事件,形容當日切燒豬係基於傳統慶祝習俗,所以當日呢個安排係「有祝福之意」;又指之前大學高層對「慶典上呈現燒豬,本有一些意見」,考慮唔同人嘅感受後,城大會要求各部門喺慶祝活動上,考慮取消切燒豬同其他不合時宜嘅儀式。

相關字詞﹕ 動物保護 匯豐銀行

上 / 下一篇新聞