港聞

港聞二

下一篇
上一篇

運房局社交網站花97萬推廣 最受歡迎影片 觀看次數1萬

【明報專訊】近年唔少政策局都開始使用社交網站推銷政策,其中運輸及房屋局喺舊年5月開咗facebook同Instagram專頁,運房局書面回覆立法會財委會就住2019/20年度開支預算嘅提問時透露,兩個平台成立以來用咗97.5萬元廣告開支。

fb 5429人「like」

成效係點呢?局方就話,運房局facebook專頁「運房點線面」一共有5429人「like」,過去一年最受歡迎嘅3條影片,分別係《運房局局長過去一年的工作》、《公共交通費用補貼計劃-補貼領取篇》、《三隧分流 四大效益》,觀看次數約有3000至1萬不等。至於最不受歡迎嘅3條影片,全部都同公共交通費用補貼計劃有關,係介紹點樣登記車船票,最少人睇嘅一條片觀看次數只有57。

Emily記得,運輸署之前請咗影后葉德嫻(Deanie姐)拍咗段《搭車顧自己 都要顧人哋》影片,大受歡迎,段片喺運輸署嘅YouTube有49萬點擊率,但段片就無擺到喺運房局facebook,真係可惜。提出質詢嘅公民黨譚文豪質疑,部分影片得幾十人睇過,「分分鐘係裏面(運房局)做嘢嘅人撳」,認為運房局用咁多錢經營facebook,成效需要檢討。

上 / 下一篇新聞