港聞

港聞二

下一篇
上一篇

「泛民有人教唆台灣反移交」 阿涂發火:周浩鼎你講邊個!?

【明報專訊】特區政府修訂《逃犯條例》,話要將台灣殺人案嘅疑犯移交台灣受審,並修補制度漏洞,將中國內地同埋台灣都納入可個案式移交逃犯嘅地方,但台灣陸委會就表明唔接受咁樣修例。一直協助殺人案受害者家屬嘅民建聯周浩鼎(Holden)噚日喺《城市論壇》上不點名話,「香港本地泛民主派人士走去台灣,教唆人哋叫人反對今次移交安排,我好失望,對家屬好唔公道」;同場嘅民主黨涂謹申即時問:「你講邊個呀?你講出嚟啦」,話周浩鼎嘅指控好嚴重,現場火藥味好重。

周:去過台灣嗰啲咪係囉

開火源於主持人蘇敬恆問Holden,如果台灣唔接受修例方案,結果唔要求香港移交疑犯咁點算,Holden就將矛頭指向民主派。阿涂追問邊個教唆台灣反對後,Holden話「去過(台灣)嗰啲咪係囉」。

涂:我叫港府快啲同台灣傾呀

阿涂隨即話自己都有去過台灣,「你話我教唆,我幾時教唆過,你同台灣討論,話教唆係好嚴重指控」。阿涂語帶激動咁話,「我幾時有叫人反對,我叫香港政府快啲同台灣去傾呀!周浩鼎!」

相關字詞﹕大律師公會 石書銘 逃犯條例 涂謹申 周浩鼎

上 / 下一篇新聞