港聞

港聞二

下一篇
上一篇

影響世界華人盛典 丘成桐獲終身成就獎

【明報專訊】由鳳凰衛視、世界華文媒體集團等傳媒聯合發起嘅「世界因你而美麗—2018-2019影響世界華人盛典」,聽晚(30日)舉行頒獎禮,合共頒發6個「影響世界華人大獎」,以及兩個「終身成就獎」,而終身成就獎得主之一,就係著名數學家、哈佛大學唯一一位數學與物理學終身教授丘成桐。大會形容丘成桐係「數學王國裏勇敢的思想家」,話基於佢喺數學、物理學等諸多科學研究所作嘅卓越貢獻,以及對中國數學研究發展嘅推動與付出,所以頒發終身成就獎畀佢。

清華教授韓美林同獲獎

另一名終身成就獎得主係清華大學文科資深教授韓美林,大會形容佢係一位孜孜不倦嘅藝術實踐者及開拓者,創作包括繪畫、書法、雕塑、陶瓷及寫作等,基於佢嘅藝術成就,以及中國藝術發展卓越貢獻,所以向佢頒發終身成就獎。

至於「影響世界華人大獎」嘅得主,則包括今年獲澳洲網球公開賽大滿貫冠軍嘅中國女子網球員張帥,以及兩年前以19歲之齡獲得世界技能大賽「砌築專案冠軍」嘅梁智濱等。

相關字詞﹕影響世界華人盛典 華人 emily

上 / 下一篇新聞