港聞

港聞二

下一篇
上一篇

曾國衛讚老婆揀老公眼光

【明報專訊】入境處長曾國衛同海關助理關長(邊境及港口)何珮珊係夫妻可能唔少人都知,佢哋當初係點識?曾國衛受訪時講出當年經歷,大讚老婆有眼光揀中佢,仲話直到𠵱家邊個追邊個都係「羅生門」。

邊個追邊個係「羅生門」

曾國衛接受港台《舊日的足跡》訪問,憶述當年同老婆喺保安局做同事,工作好多時要互相配合,慢慢就一齊咗。佢大讚老婆樣貌娟好、身材適中,職位又高,但話自己當年樣貌平平,「咁都睇中我,咪佢眼光好」。佢話後來自己要調派上京,何珮珊都覺得對仕途好,但因為要分開兩地,兩人就有默契結婚啦。結果因為曾國衛上咗京,成個結婚安排都係老婆搞晒,行完禮都冇度蜜月。

曾國衛憶述少年時代渾渾噩噩,性格又叛逆,老師都覺得佢唔聽話。佢會考後升唔到原校,去咗當年被視為「飛仔學校」嘅新法書院讀預科,當時教經濟嘅老師並冇覺得佢係籮底橙,反而上堂經常同佢互動,曾國衛就好鍾意上佢堂,高考經濟科仲攞A,雖然唔夠讀大學,但令佢覺得考大學唔係遙不可及,就自修一年用心讀書,結果翌年高考2A3B,考入中大新聞與傳播學系。佢形容自己嘅經歷都幾勵志㗎。

相關字詞﹕結婚 海關 入境處

上 / 下一篇新聞