港聞

港聞二

下一篇
上一篇

梁君彥:中聯辦唔係食人唔𦧲骨

【明報專訊】中聯辦主任王志民預計明年元宵(2月19日)舉辦午宴,宴請全體立法會議員。立法會主席梁君彥噚日同Emily講,午宴地點仲未決定。會唔會喺中聯辦搞?梁君彥就話「中聯辦又唔係食人唔𦧲骨,入咗去唔係出唔返嚟」,要客隨主人咁話。佢又強調,好多嘢都要畀時間溝通,「唔通追女仔一嚟就結婚?」溝通時最重要係可以幫香港市民做多啲嘢,同埋傾吓現時國際形勢下,國家有咩可以幫香港搵出路。至於會唔會呼籲泛民議員出席,梁君彥話當然希望所有議員一齊去,但都係佢哋自己決定。

王志民宴請議員 地點未定

經民聯多名立法會議員噚日去參觀工展會,佢哋對於新款電磁爐讚不絕口,副主席林健鋒仲笑住要求梁君彥修改《議事規則》,話𠵱家啲爐又冇煙又冇味,不如立法會每個位都放一個,食晏都唔使行開。經民聯主席盧偉國都提議,立法會不如供應吓蜜糖水,講嘢都甜甜蜜蜜、冇咁多棱角。梁君彥就叫佢哋去議事規則委員會提出修例。

林健鋒要求立會個個位裝電磁爐

香港中華廠商聯合會會長吳宏斌預計,今年工展會入場人數同去年相若,因為高鐵、港珠澳大橋相繼開通,內地旅客有所增加。廠商會為咗配合港珠澳大橋,已獲運輸署批准,喺天后興發街公眾停車場設跨境巴士落客點,由今日至1月7日,安排巴士接送旅客由珠海直達工展會會場。

上 / 下一篇新聞