港聞

港聞二

上一篇

特首濟南寺廟打卡 讚「中華文化精粹」

【明報專訊】聖誕節唔少政圈中人都會外遊度假,舊年聖誕去咗桂林嘅特首林鄭月娥,今年就選擇去山東濟南市過節。久未放假嘅林太顯得興奮,一連兩日上載同家人打卡合照。林太噚日參觀咗當地嘅靈巖寺同神通寺,形容呢啲古建築都係中華文化嘅精粹,以及歷史嘅見證。

林太上載同大仔林節思、細仔林約希嘅合照,但就唔見老公林兆波,唔知係咪掛住幫老婆同阿仔影相呢?林太話,靈巖寺嘅千佛殿內有40個羅漢像,形容個個形態活潑,更被中國近代思想家梁啟超稱為「天下第一名塑」;神通寺就有刻滿大小佛像嘅千佛崖,同兩個經歷數百年不倒嘅石塔。佢形容呢啲古建築都係中華文化精粹。

另一邊廂,資訊科技界議員莫乃光就去咗日本川越,佢仲大賣廣告,話自己去咗一間賣蛋料理嘅店,食到最滑嘅親子丼,大讚啲滑蛋、滑雞片好甜,又憶述細個唔肯食飯,就叫媽媽加甜餅乾,如果當年有呢碗飯就「掂丼」啦。

周庭去東京放映會 到大學交流

香港眾志周庭去咗日本東京,佢話受到《亂世備忘》日本放映會嘅主辦方邀請,將會參與今晚嘅放映暨DVD發表會,一周後就會參與東京大學交流會,同日本人討論香港人面對嘅危機。周庭話日本同香港看似冇乜交集點,但好多日本人都關心香港、支持香港民主運動,令佢好意外。

上 / 下一篇新聞