港聞

港聞二

下一篇
上一篇

渠署推渠蓋設計賽 有機會製成實物

【明報專訊】渠務署成立30周年,邀請市民一齊設計渠蓋,仲有機會製成實物。唔講唔知,原來香港渠蓋有好多款,仲有唔同「密碼」隱含喺渠蓋設計上,例如「圓清方濁」。

渠務署介紹,香港渠蓋形狀分兩大類,圓形渠蓋代表雨水渠,方形渠蓋下面就係污水,用嚟提醒渠務人員留意會有沼氣。香港不時會有「偷鐵黨」撬走渠蓋,渠蓋上嘅「H↑K」字樣就象徵咗係政府物料,回收場唔可以隨便收買。而渠蓋角嘅「H」、「M」、「L」就係用嚟顯示負重能力,「H」係重級,可以承受重型貨車行駛,「L」係輕型,適用於一般行人路。

渠蓋設計主要有3個一定要有嘅元素,包括須由兩個三角形組成,以減輕渠務人員體力負荷;表面必須凹凸;同埋要有兩個夾縫方便渠務人員拉起。今次嘅渠蓋設計比賽,就要求喺呢3個特點上,再以特定嘅主題設計,例如渠務署30周年、河道活化、沙田污水處理廠遷岩洞等,今個月15日就截止,詳情可瀏覽網址(www.dsdmanholecompetition.hk)。

上 / 下一篇新聞