港聞

港聞二

下一篇
上一篇

民主黨改選 卿姐出山選紀委

【明報專訊】民主黨下周日(12月2日)改選領導層,選出新一屆中央委員會同紀律委員會,報名期噚日截止。前年「裸退」領導層嘅前主席劉慧卿,今次決定重出江湖參選紀委,由9人競逐7個紀委席位,參選紀委嘅仲有陳樹英、麥海華等資深黨員。紀委會未來工作包括繼續處理許智峯搶手機事件,曾表明許智峯應該退黨嘅卿姐,噚日未有評論事件,不過佢話今次係獲黨友游說參選,「執吓啲紀律」,令黨內同公眾信服。

卿姐未有評估自己勝算,強調「最緊要幫個黨,黨紀係最重要」,形容處理投訴要公正公道,調查就要不偏不倚;至於當選紀委後會唔會選埋紀委會主席,卿姐就話到時先算。

多名元老退下 不選中委

中委會30個席位方面,胡志偉會競逐連任主席,未來兩年相繼有區議會同立法會換屆選舉,作為主席嘅志偉可謂任重道遠。至於兩個副主席就由羅健熙同尹兆堅參選,由於未有競爭,所以到時只需投信任票。

中委會參選名單可見民主黨內唔少元老都退下火線,包括張文光、何俊仁同楊森,仍然留低嘅有李永達同單仲偕等,至於新面孔就有社區主任梁翊婷同蘇逸恒等。

相關字詞﹕劉慧卿 民主黨

上 / 下一篇新聞