港聞

港聞二

下一篇
上一篇

噚日晏晝3點 凱欣離開WhatsApp黑洞

【明報專訊】九龍西補選噚日舉行,候選人陳凱欣曾自稱有「傳媒DNA」,選舉期間不時強調做過多年傳媒,但變成受訪者後,一眾行家對於佢團隊嘅採訪安排就有唔少不滿。

行程「僅提供予主要傳媒」

陳凱欣團隊有個WhatsApp群組同傳媒溝通、發放選舉資訊,但無論係噚日拉票行程,抑或交代會遲一小時到牛津道投票,都只係由助手私下通知個別傳媒,助手甚至話拉票行程「僅提供予主要傳媒」,要求收到嘅記者唔好外傳;至於群組本身,無論記者問乜都長期冇人應。

傳媒群組長期冇人應機

話說周六陳凱欣團隊只發放咗選舉日早上一個採訪點,唔少行家要求佢提供多幾個行程,但群組無人應機,只係私下發畀個別傳媒。有記者喺群組質疑到底點定義傳媒主唔主流,亦有人話群組管理員無現身、無回覆,「究竟個group意義何在?」有做過阿欣下屬嘅記者話,過往阿欣教落,對唔肯回應、唔講人話嘅人要追問到底,「估唔到今日佢嘅競選團隊會係黑洞,對所有嘢都不聞不問不應不答」。直至阿欣去完牛津道票站投票後,採訪安排一再受記者質疑,有人問佢係咪親疏有別,點解冇喺群組交代遲到。

話因黃埔拉票混亂團隊失散

阿欣回應話因為較早時喺黃埔拉票時情况混亂,同團隊失散需時會合,已用盡方法喺最短時間通知行家要調整時間。或者見到大量批評,陳凱欣團隊噚日近3點終表示抱歉,開始喺群組交代行程。

上 / 下一篇新聞