港聞

港聞二

下一篇
上一篇

fb現專頁 品評Tanya上庭戰衣

【明報專訊】「佔中三子」戴耀廷、陳健民、朱耀明和公民黨立法會議員陳淑莊(Tanya)等9名佔領運動參與者,被控煽惑他人犯公眾妨擾等罪,喺周一(19日)展開漫長審訊。Tanya係唯一女被告,從相片可見佢每日都悉心打扮上庭。facebook早前出現評論男士衣著嘅專頁「佬訊」,幾受網民歡迎,噚日fb就出現一個名為「Tanya 審訊穿搭日誌」專頁,記錄Tanya嘅衣著。忙於應訊嘅Tanya原來都有留意呢個專頁,仲大讚「好文采」。

Tanya有留意 大讚「好文采」

專頁由自稱係一班「長期欣賞陳淑莊議員的穿搭的同好者」開設,記錄Tanya上庭衣著。版主話「希望透過寫衣飾來側記這場歷史審訊」;又話Tanya「一直以來非常低調,卻是默默盡己所能,努力擔當;一如其衣著,在一片嚴肅蕭瑟中,總有種合宜的精緻,令人眼前一亮」。

呢個專頁寫審訊第1日,形容Tanya身穿「緋紅(Crimson)雙排鈕西裝外套,配褐紅斜方格中腰褶襉中長款連身裙」、「一雙孔雀綠(Peacock Green)高跟鞋」,話Tanya企喺支持者舉起一片黃傘前尤其突出,也象徵住鮮明意志嘅彰顯,「在紅之中,怎的還是需要一點綠」。

希望透過寫衣飾側記這場歷史審訊

版主仲好細心留意到,西裝外套係Tanya改變衣著風格前已經有,但經歷練同改變髮型後,穿起嚟嘅效果截然不同,讚Tanya個人更有氣質。

上 / 下一篇新聞