娛樂

兩胰臟瘤神奇消失 黎瑞恩自誇不怕死冇煩惱

【明報專訊】黎瑞恩(小恩子)日前接受譚玉瑛主持的新城節目《QK玉瑛室》訪問,二人同是藝人高爾夫球協會成員,經常相約打波。譚玉瑛透露多年前與男友在某餐廳巧遇小恩子,難忘對方送她一支紅酒,「侍應攞住支紅酒過來話『係黎小姐請你飲』,我就舉起隻杯多謝你,心諗,你咁得意嘅,同你唔熟,但又咁好,畀多支酒我飲」。小恩子笑言:「一睇就知你係酒仙啦。」

性格開朗的小恩子直認很多病痛是鬱出來,「成日多鬱結、唔開心嘅人,身體會有好多病走出嚟,開心就係良藥」。她分享多年前胰臟生了兩瘤經歷,當時選擇「唔理佢、話之佢」,最後兩瘤神奇消失,「每個人都會行去最終目的地,所以我乜都冇做,醫生又冇睇,就咁過咗8年,有日肚痛,心諗應該都差唔多拜拜,點知醫生話係腸胃炎,我話仲有兩個瘤不如照埋,醫生話見唔到有瘤,只係有兩撻疤,當時我可以合格去買份保險,就知自己已經完全冇事,係我50歲時最大份嘅生日禮物」。問到是否已沒有事情令她煩惱?小恩子笑言:「冇,我連死都唔驚。」

娛樂組

上 / 下一篇新聞