娛樂

徐天佑未有計劃移民 不排除Shine重組

【明報專訊】徐天佑近年少幕前演出,有傳他與太太移居英國。天佑接受梁泰來主持的商台節目《星光背後》訪問,透露2006年因焦慮症開始接觸身心靈治療,後來到英國學習,成為身心靈導師,從未有計劃移民。他稱過去5年自己跟香港均經歷不同變化,幕前工作減少,兩年前轉型當身心靈導師,至今教授逾200學生。

當身心靈導師 掙穩定收入

問他這幾年幕前工作大減是否感失落?天佑說:「入行咁多年,都經歷過幾次無咩嘢做嘅日子,習慣咗,明白呢行嘅生態。」他對上一部電影是2019年賀歲片《恭喜八婆》,電視劇是2022年ViuTV《940920》,去年參與風車草的舞台劇,「命運去到呢一步,要識應對,演出機會好講緣分」。他表示新冠疫情時無工開,長時間零收入,擔心收入問題,於是創新搵出路,轉型身心靈導師,證明天無絕人之路,幫到人的同時又有穩定收入。

視黃又南工作伙伴

天佑2021年宣布離開合作20年的經理人公司,透露2018年做完與黃又南組成的Shine第二次紅館演唱會時已有離開的想法,其間發生很多事,覺得是時機做決定。他曾在社交網發表「No more Shine」論,惹拆伙揣測,天佑解釋:「嗰時經歷緊好多事,我諗(Shine)暫時都未有任何新計劃,又唔係話發生啲咩,只係未有任何計劃。」他稱2006年Shine已宣布分開發展,要不是2012年黃偉文作品展,令Shine重組勾起樂迷回憶,或許跟黃又南未必有之後的合作。

談到跟黃又南的關係,天佑表示由初出道時工作完會相約去玩,後來只是工作伙伴。問Shine會否再同台演出?天佑說:「我唔會話無可能,呢啲都係睇所有安排、緣分,同埋睇下有冇火花去做嗰件事。」

娛樂組

相關字詞﹕

上 / 下一篇新聞